Dnes již máme spoustu možností, a hlavně spousta výrobců se přizpůsobuje trendu domácího „udělej si sám“. Byť je stále většina dosti líná si něco doma udělat a raději si tak skočí na pět minut do obchodu, spousta z nás již pomalu přemýšlí o nějakém tom domácím kuchtění. A když už je člověk v tom, rovnou může vyzkoušet něco nového.
 umělé ovoce.jpg

Jak to vlastně budeme dělat

Předně je důležité si uvědomit, že můžeme mýdlo doma vyrobit hned dvěma způsoby – za prvé se ponoříme do víru chemie, budeme si hrát s hydroxidem a možná se i popálíme, tady ale končí veškerá hra, protože takový hydroxid sodný dokáže propálit oblečení jedna dvě, natož pak nějakou tu kůži. Zkušení si najdou pokročilejší návody na toto mýdlo jinde. My se nyní zaměříme na ten postup, který můžete klidně dělat v kuchyni s dětmi a nic se při něm stát nemůže, mýdlo si můžete udělat jaké chcete, a ještě ho budete mít hodně.
levandulová srdce.jpg 
Asi největší investice bude samotný mýdlový základ – nelze totiž smíchat kuchyňský olivový olej a jablka a nazvat to mýdlem, to by bylo až moc jednoduché. Musíte si vybrat, co ten váš mýdlový základ bude. Nejlepší je pravé marseillské mýdlo, které obsahuje min. 70 % rostlinných olejů a je tak tím nejpřírodnějším, co můžete na trhu najít. Dělá se poctivě po několik desetiletí dle pravé receptury a často je světlé, bezbarvé a bezvonné – umyjete se s ním ale dobře, pokud by se vám už nechtělo nic jiného dělat.
 
My však půjdeme ještě dál. Přísad do takového mýdla máme tucet, můžeme si doslova umixovat vlastní mýdlo, dát tam skořici a ony jablka a nazvat to kompletním, určitě ale nepohrdneme nově vznikajícím mýdlem, pokud dodáme trochu levandule, pampelišky, medu nebo něčeho podobného.
 
Celý postup je jednoduchý.
1)      Nakrájíte mýdlový základ (150 g) a přidáte 350 ml destilované vody
2)      Povaříte, dokud se z toho nestane kašovitá hmota
3)      Přidáte sušené květy či semínka pro peeling
4)      Naposledy dodáte například silice přírodní z květů či citrusů nebo tam klidně švihněte i to nastrouhané jablko
5)      Povaříte, naplníte to do formiček či necháte v kastrolu na jeden velký kus mýdla
6)      Vyklopte to do ideálně voskového papíru a nechte měsíc odležet

Jak si vyrobit domácí mýdlo
Ohodnoťte příspěvek