Je libo dýni, cuketu nebo patizon? Tykve můžete na zahrádkách potkat v mnoha různých podobách. Tuto starou kulturní rostlinu k nám přivezli dobyvatelé Nového světa spolu s kukuřicí, rajčaty, paprikami a tabákem. V Americe je nejoblíbenějším druhem okrasná dýně, kterou pravidelně vyřezávají při Halloweenu. Tykve se však s oblibou pěstují i u nás, a na trhu najdete až desítky odrůd této zeleniny. Některé z nich mají až výjimečně skvělou chuť. Jejich pěstování je snadné a jejich využití v kuchyni či jako dekorace obsáhlé.

Snadné pěstování
Tykve jsou jednoleté popínavé rostliny, které obsahují velké množství vlákniny, vitamínů i stopových prvků. Vypěstovat můžete různé druhy od maličkých tykviček až po plody famózních rozměrů. Pěstování je snadné, a tak ho zvládne i začátečník. Stačí, když budete mít semínka těch tykví, které si přejete vypěstovat. Začátkem dubna je vysejte do pařeniště či do květináče za oknem. Dejte vždy dvě semena do jedné jamky. Nezapomínejte je každý den zalévat, aby vzešly. Když mají rostlinky dva pravé listy, můžete je přesadit na jejich stálé stanoviště, které by mělo být slunné, s dostatkem živin a vláhy. V srpnu je pak čas sklizně. Tykve sklízejte se stopkou, aby vám nezačaly odehnívat. Některé tykve potřebují ještě po sklizni nějaký čas na dozrání, proto je skladujte na teplém a suchém místě.

Využití tykví v kuchyni
Tykve lze v kuchyni použít téměř do každého jídla, ať už na sladko, slano či kyselo. Můžete z nich udělat sladký kompot nebo zavařit ve sladkokyselém nálevu. Zkusit můžete třeba tykvové pyré, tykvové noky, bramborovou kaši s dýní, tykve dušené na másle, ale také tykvové omáčky a polévky. Jistě nepohrdnete ani dobrým koláčem či tykví plněnou mletým masem. Jak vidíte, fantazii se meze nekladou, a uvařit si můžete opravdu cokoliv.
Krásná dekorace                                  
Plody tykví jsou výborným dekoračním prvkem, zvláště když je nalakujete nebo vyleštíte. Jejich rozmanité tvary zbaví váš domov nudnosti.

Summary
Máme rádi tykve
Ohodnoťte příspěvek
Share