Milujete tequillu? Pak věřte nebo ne, ale kdyby neexistovalo Agáve, rozhodně by chuťově tak dobrá nebyla. Je sice pravda, že agáve existuje neskutečné množství druhů, ale právě pro tequillu se využívá jen jeden druh, který je speciální. Je úžasný v tom, že obsahuje inulin, který je pro něco takového rozhodně potřeba.

agáve listy

Málokdo ví, že na tento známý nápoj lze využívat jen to agáve, které je vypěstováno pouze v Mexiku. Pokud zrovna agáve nebude růst, pak nebude ani tequilla, jelikož zde platí přísná pravidla, která musí být chtě nechtě dodržována. Jelikož se ale agáve vždy sází ve velkém množství, k něčemu takovému snad ani nemůže dojít, takže se není čeho obávat.

Tato rostlinka může přežívat i více než devět let. Celé pole dozrává ve stejnou dobu, a jakmile nastane období, které je nazváno jako vegetační, pak je ten pravý čas rostliny vyplevat a také zastřihnout.

Jestliže jste si mysleli, že se každý výrobce stará o své vlastní pole, pak vás musíme vyvést z omylu. Výrobci mají v drtivé většině případů své pěstitele, kteří se o agáve starají.

Možná vás překvapí, že plantáže agáve se nijak nezalévají. Když se totiž dříve zkoušelo zalévat, zjistilo se, že i když byly rostliny většího vzrůstu, neměly tolik cukru, kolik bylo potřeba.

Zajímavostí je, že se agáve se může sklízet teprve až po osmi letech života. Některé rostlinky mohou navíc dozrát ještě v pozdější čas.

Aby měla rostlinka potřebné množství cukru, sklízí se v období, kdy je sucho.

Při výrobě tequilly je zapotřebí, aby byla prováděna destilace a to minimálně dvoustupňová. Destilace by měla být prováděna v destilačních zařízeních. Někteří ale destilují v destilačních kotlících, což není tak úplně vhodné.
rostlina Agáve

Pokud patříte mezi milovníky tequilly a zajímalo by vás, jak vlastně funguje proces výroby, pak si neváhejte tyto informace na internetových stránkách vyhledat. Proces není zrovna procesem nejkratším, ale rozhodně stojí za to o něm něco málo vědět.