Jaká budoucnost čeká kompaktní zářivky?

Doba žárovková už se stala minulostí. Žárovky nám byly coby neúsporné zakázány vyšší mocí a dnes už nanejvýš jenom přežívají poslední z nich kdesi na okraji zájmu.
ležící úsporka

Když žárovkám počala zvonit hrana, obsadily logicky jejich místo na výsluní jejich náhradnice, kompaktní zářivky. Byla to v oné době přelomová věc, protože tyto znamenaly významnou úsporu elektrické energie, a vlastně dodnes se jich na trhu nabízí vcelku dost druhů od různých výrobců.
Není vlastně vůbec divu, že . Jde přece o zdroj světla, který pracuje na shodném principu jako lineární zářivka, pouze má jiný tvar, a to právě proto, aby jím byly bezproblémově nahrazeny žárovky, což bylo hlavním účelem. A tak dodnes máme ty úzké, baňaté, dlouhé nebo krátké kompaktní zářivky, ovšem vždy se závitovou paticí identickou s tou žárovkovou.
ruka se zářivkou

Kompaktní zářivky jsou praktické a úsporné. Jsou tudíž stále žádané, stále ještě plně vyhovují potřebám moderního člověka. Ovšem přesto i jim už dorůstá více než zdatná konkurence jménem LED osvětlení, jež je začíná pomalu vytlačovat. A to proto, že je takové liniové LED osvětlení úsporné a zároveň i dokonale moderní a efektivní. Zajišťuje v místnosti optimální světelnou pohodu, vytváří velmi příjemné prostředí a navíc svého majitele nechá se i dosyta kreativně vyřádit. Protože taková LED svítidla lze instalovat prakticky kamkoliv, i na dříve jen těžko představitelná místa, jako jsou dejme tomu skříňky nebo podhledy.
tři zářivky

Atak, aniž to možná pozorujeme, dochází v oblasti svítidel k další „generační obměně“. Jakkoliv této kompaktní zářivky doposud zdatně odolávají, počínají svůj boj pozvolna prohrávat. A jednoho dne nejspíše prohrají. Prohrají stejně jako kdysi běžné žárovky fungující na neefektivním principu žhavení wolframového vlákna.
Musí tomu tak být. Protože pokrok nelze zastavit a postupem času vždycky přijde něco lepšího, co to starší vytlačí. Zatím ještě kompaktní zářivky používáme, ale kdo ví, jak dlouho ještě.
Plakat však pro ně netřeba. Zvykneme si. Stejně jako si naši předci zvykli na žárovky namísto těch jejich svíček nebo petrolejek. Po nichž dnes už ani pes neštěkne.